Ryska våfflor
23/03/2003 15:21:36
Ryska våfflor
De här passar bäst som förrättsvåfflor eller som drinktilltugg med exempelvis löjrom, hackad lök och crème fraiche som pålägg.
Till ca 12 laggar behövs:
2 ägg
5 dl mjölk
1/2 pkt jäst (25 g)
2 dl vetemjöl
2 dl bovetemjöl
1 tsk salt
50 g smör
1.
Dela äggen i gulor och vitor. Ställ vitorna kallt så länge.
2.
Värm mjölken till ca 37 grader.
3.
Smula sönder jästen i en skål. Tillsätt lite av den ljumma mjölken och rör ut jästen.
4.
Vispa ut mjöl och salt i resten av mjölken. Tillsätt jästblandningen och äggulorna och vispa till en jämn smet. Täck över med tallrik eller plastfolie och låt smeten jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
5.
Smält smöret och låt det svalna.
6.
Vispa vitorna till hårt skum.
7.
Blanda ner smöret och sedan vitorna i smeten alldeles före gräddningen.
8.
Hetta upp våffeljärnet och smörj det. Häll i ca 1 dl smet och grädda tills våfflan fått fin färg. Smörj järnet igen vid behov.
Ryska våfflor
De här passar bäst som förrättsvåfflor eller som drinktilltugg med exempelvis löjrom, hackad lök och crème fraiche som pålägg.
Till ca 12 laggar behövs:
2 ägg
5 dl mjölk
1/2 pkt jäst (25 g)
2 dl vetemjöl
2 dl bovetemjöl
1 tsk salt
50 g smör
1.
Dela äggen i gulor och vitor. Ställ vitorna kallt så länge.
2.
Värm mjölken till ca 37 grader.
3.
Smula sönder jästen i en skål. Tillsätt lite av den ljumma mjölken och rör ut jästen.
4.
Vispa ut mjöl och salt i resten av mjölken. Tillsätt jästblandningen och äggulorna och vispa till en jämn smet. Täck över med tallrik eller plastfolie och låt smeten jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
5.
Smält smöret och låt det svalna.
6.
Vispa vitorna till hårt skum.
7.
Blanda ner smöret och sedan vitorna i smeten alldeles före gräddningen.
8.
Hetta upp våffeljärnet och smörj det. Häll i ca 1 dl smet och grädda tills våfflan fått fin färg. Smörj järnet igen vid behov.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home