My Photo
Name:
Location: Uzes, France

In the computer business since 1962 - love IT.

2004-10-18

Bot mot våffelsug

23/03/2003 15:27:07
http://www.svd.se/dynamiskt/Mat/did_5066215.asp

Bot mot våffelsug
På tisdag är det våffeldagen men jag har tagit fram våffeljärnet redan nu. När våren är på gång och dagarna blir markant längre, då kommer våffelsuget automatiskt, som en betingad reflex.
Våfflor ska serveras nygräddade direkt från våffeljärnet. Sylt och vispgrädde passar bra till.

Här finns grundrecept på både riktiga frasvåfflor och lite mjukare våfflor. Men jag har också tagit med mitt favoritrecept från förra året, då jag hittade ett våffelrecept av Cajsa Warg. Jag gjorde om det lite och fick en jättegod, lagom frasig våffla.

Våffelsmet i sig är neutral i smaken och tacksam att variera. Med kardemumma och socker i smeten blir den perfekt till en kopp kaffe. Ryska våfflor passar bäst som förrättsvåfflor medan limevåfflorna och Cajsa Wargs våfflor passar både till förrätter med salta tillbehör och till efterrätter med söta tillbehör.

Och även om man använder färdig våffelmix så kan man variera smaken på våfflorna. Kanel eller kardemumma, citron eller lime går bra att smaksätta med, liksom också hackade färska örter.

Att vi äter våfflor just den 25 mars beror på ett gammalt språkligt missförstånd. Den dagen infaller Marie Bebådelsedag, också kallad Vårfrudagen. I folkmun uttalades det vafferdagen, vilket så småningom förvandlades till våffeldagen.

Redan de gamla grekerna gjorde våfflor, eller i alla fall deras föregångare. Det var tunna kakor som bakades mellan två heta metallplattor. På 1200-talet kom en hantverkare på att man kunde göra ett vaxkakeformat mönster i metallplattorna och därav fick våfflorna sitt namn. Så småningom lånades det lågtyska ordet wafel in i svenskan och blev våffla.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home