My Photo
Name:
Location: Uzes, France

In the computer business since 1962 - love IT.

2004-10-17

Mazarintårta (Sivs kaka)

11/04/2003 17:32:26
Mazarintårta (Sivs kaka)
Ett sprött skal av mördeg. I det en fin fyllning med mandel och ägg. Vill du ha den festligt gul, hjälp upp gulorna med några droppar kamarellfårg. Kakan är lättare att göra än den ser ut.

Till mördegen:
100 g margarin eller smör
0,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl

Till fyllningen:
4 ägg
2 dl strösocker
200 g sötmandel
2 bittermandlar
100 g margarin eller smör

Så här gör man:
1. Skålla och mal mandeln och ställ den åt sidan så länge.
2. Sätt ugnen på 200º.
3. Blanda snabbt ihop ingredienserna till mördegen. Degen behöver sedan inte kavlas. Det går mycket fortare och ger lika bra resultat om man plattar ut degen med händerna direkt i en smord stekpanna eller tårtform. Det är bra om tårtformen har lös ring. Diametern bör vara ca 22 cm.
4. Till fyllningenvispas äggen och sockret kraftigt till en pösig och ljus smet. Tillsätt mandeln och det smälta avsvalnade margarinet. Rör om till en jämn smet. Häll fyllningen i den degklädda formen och grädda ca 45 min.
5. Om tårtan är gräddad i form med lösa kanter, låt den kallna i formen, annars stjälp den varm på ett smort grytlock och vänd sedan snabbt över den på ett fat eller ett galler.

Tårtan kan med fördel bakas ett par dagar i förväg - mandelkaka har ju den goda egenskapen att bara bli godare av att stå. Den blir tillsammans med glass eller vispad grädde en utsökt efterrätt.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home